historia
La vila de Montuïri fou fundada l'any 1300 com es va posar de manifest en el 2000, on durant tot l'any es celebraren actes i esdeveniments per commemorar el 700 aniversari del naixement del poble montuirer. Un dels primers actes fou l'elecció del logotip que reflectia aquest aniversari i que ara presentam:
 


El poble de Montuïri té una extensió de 40,39 km2 i està situat al bell mig de l'illa de Mallorca, a menys  de 8 quilòmetres de Sant Joan, LLoret de Vistaalegre, Pina, Algaida, Randa i Porreres, a 30 quilòmetres de Palma i a 20 de Manacor. S'alça 178 metres sobre el nivell del mar. Aquesta extensió el converteix en el 32è terme més gran de l'illa, alhora que els 2190 habitants censats a l'any 1996 li atorguen la 34a posició pel que fa a població. D'aquestes dues xifres, la de l'extensió i la població, en surt una densitat de població baixa, de 53,3 h/km2, inferior tant a la mitjana de l'illa com a la de la Part Forana de Mallorca.

Es tracta d'un municipi amb un sol nucli de població. La vila, urbanitzada en temps del rei Jaume II mitjançant un traçat rectangular anomenat "es Quadrat", s'alça sobre un turò que arriba als 172 m d'altitud, el qual, a la vegada, s'aixeca quasi al bell mig del terme, lleugerament desplaçat cap a ponent.

El poble es va estendre per la part alta del turó, a partir de l'emplaçament primitiu del Molinar, fins a ocupar actualment més de 60 ha de superfície urbana.